TivoliVredenburg, Utrecht

TivoliVredenburg, Utrecht (2003-2014)

Herman Hertzberger, Patrick Fransen, Geert Mol, Jeroen Baijens, Joeri Apontoweil, Tom Bergevoet, Maartje Nuy, Ilse Bakker, Freke Schalken, Cor Kruter, Francine van loon, Jan van de Berg, Henk de Weijer, Paul van Dijk, Sander Monteiro, Stephanie Lama, Wing Ung, Marijke Teijsse, Roos Eichhorn, Carloes Pollemans, Lars Zwirs, Arianne du Clou, Tim Cannock

The city of Utrecht wanted to expand the 30-year-old Vredenburg music centre into a "Music Palace". From the original building, there was a wish to maintain the grand concert hall, renowned for its design and acoustics. The construction of the new Catharijnesingel was a great opportunity for AHH to focus the new music centre in this direction and to make the terraces on the side of the new Catharijnesingel. TivoliVredenburg works as a catalyst in the newly developed station area. Considering the high-quality inner city area we have proposed to make the entire expedition underground. TivoliVredenburg is thé new cultural building for the city of Utrecht, but also for the Netherlands.

In addition to the existing large concert hall (1.700 people), TivoliVredenburg has a pop music hall (2.000 people) and furthermore halls for chamber music, jazz and a so-called crossover hall. This design came about by a partnership between AHH, NL Architects, Thijs Asselbergs architectuurcentrale and Jo Coenen & Co. The former Vredenburg was part of the shopping center Hoog Catharijne, the new TivoliVredenburg is a detached building, especially made for musicacle use.

Address

Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht

Gross floor area

31.000 m2 (21.500 m2 newly built, 9.500 m2 renovation)

Client

Municipality of Utrecht

Photos

Herman van Doorn, Juri Hiensch and Luuk Kramer

Lees ook:

Nieuwe Veste Culture market, Breda

First pile Amsterdam Canal house

EerstePaalBrouwersgracht

Last year the old decrepit buildings still stood, now it is a building site: this morning Waalpaal Foundation Techniques put the first pile for the new building in the ground.

Pavilion Venice Biennale, Italy

1

Extended school Opwierde, Appingedam