Stralauer Halbinsel woningen, Berlijn, Duitsland

Stralauer Halbinsel woningen, Berlijn, Duitsland (1996-1997)

Herman Hertzberger, Laurens Cobben, Henk de Weijer, Folkert Stropsma, Roos Eichhorn, Cor Kruter, Andrew Dawes

Binnen het masterplan van eigen hand voor de herinrichting van het Stralauer Halbinsel kregen we de kans om twee van de woongebouwen zelf uit te werken: een langgerekt blok dat de weg kruist en een blok in de noordoosthoek waarvan het gekromde gedeelte een prachtig uitzicht over het water geeft. Dit gebouwdeel kent een drie dubbel hoge toegangspoort welke geeft toegang tot het plein dat het half omsluit. Kenmerkend ook zijn hier de zeer grote balkons, zo gepositioneerd dat er een weids uitzicht zowel naar voren als opzij ontstaat. Op de balkons is een meer open gedeelte en een gedeelte dat een meer beschermde buitenruimte biedt als bij een loggia. Op deze manier wordt de bewoners kans geboden op het balkon te vertoeven zonder in het directe zicht van de buren te zitten. Maar als men een meer open positie verkiest en contact wil is dit eveneens mogelijk aan de rand van het balkon.

Adres

Bezirk Friedrichshain-Kreuzberg, Am Speicher 10, 10245 Berlijn, Duitsland

Opdrachtgever

VEBA Immobilien AG

Foto's

Uwe Rau

Lees ook:

TivoliVredenburg wint Rietveldprijs 2015

Foto: Luuk Kramer

Het bestuur van de Stichting Rietveldprijs maakt namens de jury bekend dat de Rietveldprijs 2015 wordt toegekend aan TivoliVredenburg.

Bouw Twickel College Hengelo vordert snel

TCHbalken

Het gaat snel met de bouw van het Twickel College Hengelo.

Verbouwing Chassé Theater

BreSVerbouwing

Het Chassé Theater in Breda krijgt extra filmzalen.

Van 'Sociale Zaken' tot Sociale Ruimte

VanSocialeZakenTotSocialeRuimte

In opdracht van Het Rijksvastgoedbedrijf heeft AHH een studie gedaan naar de herbestemming van het voormalige ministerie van Sociale Zaken.