Library and cultural centre Nieuwe Veste, Breda

1

Library and cultural centre Nieuwe Veste, Breda (1991-1993)

Herman Hertzberger, Henk de Weijer, Heleen Reedijk, Cor Kruter, Geert Mol

The complex is located for the most part on a large inner courtyard, with a small garden crafted round a protected group of rare mulberries. It is an amorphous space left between the surrounding existing developments and oversailed by a large roof which, on the side to the street and following the original curved building line, reinstates this characteristic curve if only in the roof line. Set beneath this large roof on the upper level is the cultural centre Nieuwe Veste, a sort of elongated box suspended above the undivided library space covering the entire surface of the available site. The unique value of these trees informed the spatial configuration of the entire design. More than that, it was the original inspiration for the chosen structural arrangement of tree-like columns allowing the greatest possible intervening space, a distance that is reduced in the ceiling to accommodate spans more favourable to the lightweight steel construction of the roof.

Address

Molenstraat 6, 4811 Breda

Gross floor area

8.250 m2

Photos

Herman van Doorn, Sybolt Voeten and Ed Francissen

Lees ook:

Herman Hertzberger and Laurens Jan ten Kate write article in Rassegna

Rassegna156

Rassegna di Architettura e Urbanistica is an international review of architecture and urban planning. Since 1965, it is the four-monthly architectural review of the Sapienza University of Rome. Rassegna 156 is about university spaces in contemporary architecture.

Extended school De Opmaat, Arnhem

Model Ministry of Social Welfare by Nederlandwordtanders

The Ministry of Social Welfare is the starting point for a model that is both a homage to the Utopian thinking of Constant Nieuwenhuys and to the idealism that underpinned this building and structuralism.

Building process MCO sports facilities from start to finish

MCOSportBijnaKlaar

MVB Bouw, the contractor of the sports building on top of the existing schoo, made this video showing the building process from start to (almost) end result.