Vanderveen department store Assen

Vanderveen department store Assen (1993-1997)

Herman Hertzberger, Laurens Jan ten Kate, Cor Kruter, Willem van Winsen, Folkert Stropsma, Ariënne Matser, Andrew Dawes

A shift in the building line gave this local department store the opportunity to extend its premises (to a depth of just six metres) so as to show a new face to the square. The idea was to have the new portion stand free of the existing block at the front, like a ship moored alongside with only 'gangplanks' linking it to the 'quay'. The design proceeded from a 4.5 metre deep building combining a row of slab-shaped columns with cantilevering floors, held clear of the existing department store by a 1.5 metre wide void. Construction-wise it consists of a number of floors divided into smaller areas by the slab-shaped columns. The vast display window with its glass skin shows off the variety of wares to be found in a department store like Vanderveen.

Address

Koopmansplein 16, 9401 EL Assen

Gross floor area

17.000 m2

Client

Vanderveen department store

Photos

Duccio Malagamba and AHH

 

Lees ook:

Herman Hertzberger and Laurens Jan ten Kate write article in Rassegna

Rassegna156

Rassegna di Architettura e Urbanistica is an international review of architecture and urban planning. Since 1965, it is the four-monthly architectural review of the Sapienza University of Rome. Rassegna 156 is about university spaces in contemporary architecture.

Extended school De Opmaat, Arnhem

Model Ministry of Social Welfare by Nederlandwordtanders

The Ministry of Social Welfare is the starting point for a model that is both a homage to the Utopian thinking of Constant Nieuwenhuys and to the idealism that underpinned this building and structuralism.

Building process MCO sports facilities from start to finish

MCOSportBijnaKlaar

MVB Bouw, the contractor of the sports building on top of the existing schoo, made this video showing the building process from start to (almost) end result.