MFA De Wijert, Groningen

MFA De Wijert, Groningen (2013-2020)

Laurens Jan ten Kate, Harm Freymuth, Martijn Beemsterboer, Dafne Wiegers

Deze multifunctionele accommodatie (MFA) is het eerste gebouw in Groningen in het 58-jarig bestaan van AHH, en ook het eerste aardbevingsbestendige gebouw. De MFA wordt een krachtige verschijning in de buurt. De naoorlogse nieuwbouwwijk De Wijert is een typische stempelwijk met eenheden die bestaan uit een combinatie van grondgebonden woningen en appartementen. Het hart van de wijk wordt gevormd door een winkelcentrum en een tweetal prominente woongebouwen rond een centrale vijver. Aan de noordzijde stond vanaf de jaren tachtig een tijdelijke bibliotheek, een basisschool en een sporthal. Deze drie gebouwen worden vervangen door MFA de Wijert en een nieuwe spelhal. De MFA wordt de noordelijke beëindiging van de vijver.

MFA De Wijert biedt huisvesting aan drie gebruikers, het Groninger Forum (bibliotheek), Christelijke Basisschool (CBS) De Tamarisk en kinderdagverblijf Kids First. Gekozen is voor een ruimtelijke opzet over twee verdiepingen. Deze worden verbonden doormiddel van een tribunetrap. De tribunetrap is geïntroduceerd in 1983 bij de Apolloscholen in Amsterdam. Deze zijn ontworpen door Herman Hertzberger, de oprichter van AHH. Aan de Van Idekingeweg op de begane grond bevindt zich het Forum. Aan de andere zijde bevindt zich Kids First.

Onderwijsruimtes en Forum kunnen onderling gedeeld worden en met een geringe inspanning voor meer doeleinden geschikt gemaakt worden. Is de MFA zo'n succes dat de leerlingenaantallen gaan stijgen, dan kan het dakterras nog worden omgebouwd tot extra onderwijsruimte. Alle ruimtes kunnen afzonderlijk afgesloten worden, maar ook gedeeld of dubbel gebruikt worden voor verschillende doeleinden; dit levert uiteindelijk meer op dan losse gebouwen voor iedere functie.

"Het ontwerp van AHH is prachtig en voldoet tegelijkertijd aan onze wensen op het gebied van duurzaamheid. Bovendien past het perfect in de omgeving. [...] Samen met de gebruikers zijn we tot deze nieuwe plannen en het bijbehorende concept gekomen. Een mooi voorbeeld van co-creatie dat de gemeente Groningen steeds vaker toepast. Een resultaat om trots op te zijn als onderwijswethouder van Groningen!" Ton Schroor, wethouder Onderwijs Gemeente Groningen 

Ton Schroor, wethouder Onderwijs Gemeente Groningen

Adres

Van Iddekingeweg 183, 9721 CG Groningen

Bruto vloeroppervlakte

2.055 m2

Opdrachtgever

Gemeente Groningen

Lees ook:

MFC De Wetering, Arnhem

Wonen in de wereldberoemde kubussen van Hertzberger in Apeldoorn

HertzbergerParc

"In het voormalig Centraal Beheer-gebouw in het centrum van Apeldoorn wordt binnen een paar jaar gewoond. De eigenaar van het complex gaat drie bijzondere proefwoningen realiseren in het beroemde, nu leegstaande kubus-complex."

DO MFA De Wijert afgerond

2

Het Definitief Ontwerp van MFA De Wijert is afgerond.

Studentenhuis Weesperstraat @cesconius