Spilcentrum Waterrijk, Eindhoven

Spilcentrum Waterrijk, Eindhoven (2007-2011)

Herman Hertzberger, Patrick Fransen, Francine van Loon, Jos Halfweeg, Reijer Pielkenrood, Zina Al Edany, Carloes Pollemans

De naam SPIL staat voor 'SPelen, Integreren en Leren'. Spil heeft als doel om een ononderbroken leerlijn van 0 -12 jaar te verzorgen. Dit spilcentrum is geen autonoom gebouw, maar sluit aan op - en is gedeeltelijk opgenomen in - een woningblok van een eveneens door AHH ontworpen woningbouwplan. Het grootste deel van de school bestaat uit een verdiept aangelegd leerlandschap. Op de verdiepingen bevinden zich de naschoolse opvang en de kinderdagopvang. Bij krimpend leerlingenaantal kan dat gedeelte alsnog tot woningen worden getransformeerd. Een buurtcentrum met caféachtige ontmoetingsruimte maakt eveneens deel uit van het schoolprogramma, zodat school- en buurtactiviteiten elkaars faciliteiten kunnen delen. Het leerlandschap krijgt daglicht via patio's, steeds tussen twee klaslokalen en via langgerekte daklichten boven de leerstraten. Stroken klaslokalen worden afgewisseld met leerstraten. De leerstraten staan geheel in dienst van het onderwijs. Ze bevatten verzonken gedeelten, helpdesks, kleine theaterachtige besloten plekken, ‘keukentjes’ en andere door allen te gebruiken faciliteiten. Het dak dient als ook voor de buurt toegankelijk speelplein.

Adres

Waterlinie 260, 5658 NS Eindhoven

Bruto vloeroppervlakte

6.090 m2

Opdrachtgever

SKPO Eindhoven

Foto's

Herman van Doorn, AHH en Scoop Fotografie

Lees ook:

WeBuildHomes

AHH gebouwen in groten getale voorzien van zonnepanelen

OrpheusZonnepanelenOrpheusZonnepanelen
Foto: Beter Duurzaam.

2017 blijkt het jaar van de massale doorbraak van zonnepanelen. Het grootste deel van onze gebouwen, zowel nieuw als bestaand, is dit jaar voorzien van een zonnedak: onze scholen, theaters en warenhuizen kregen allemaal een 'groen' dak.

Architectuur en Structuralisme in Blueprint

Blueprint

Blueprint Magazine heeft een artikel gewijd aan het boek Architectuur en Structuralisme van Herman Hertzberger.

Eerste paal grachtenpand Amsterdam

EerstePaalBrouwersgracht

Vorig jaar stonden de oude afgeleefde panden er nog, inmiddels een bouwterrein: Waalpaal Funderingstechnieken draaide vanochtend de eerste paal van het nieuwe grachtenpand de grond in.