MFC De Salamander, Arnhem

MFC De Salamander, Arnhem (2004-2007)

Herman Hertzberger, Martine Drijftholt, Geert Mol, Pieter Benschop, Jop Voorn

Brede school 'De Salamander' met twee basisscholen, kinderopvang, een peuterspeelzaal en een sportzaal zijn in één gebouw ondergebracht, gelegen op een markante hoek van de wijk Schuytgraaf, grenzend aan een park. Het complex is een twee verdiepingen hoog, vierkant volume, waar aan weerzijde een patio is uitgesneden.

De patio’s vormen de entrees; de hoofdentree voor de scholen aan de ene zijde, aan de andere zijde die voor de peuterspeelzaal en de kinderopvang. Tevens kunnen de patio’s buiten gezien worden als een verlengde van de ruimte binnen en creëren de overstekken beschutte speelplekken met mogelijkheden voor allerlei activiteiten buiten, bij mooi weer, als verlengde van de gezamenlijke aula in het hart van de school. Daarnaast is het nabijgelegen park te gebruiken als extra speelgebied.

Via de hoofdentree is het gehele gebouw bereikbaar. De gymzaal is volledig inpandig, en heeft bovendien een extra eigen entree voor extern gebruik in de avonduren. Beide scholen bevinden zich geheel op de verdieping, elk in een eigen vleugel. Ondanks dat er geen specifiek gebied tot wijkcentrum is gemaakt, fungeert de school als spil in de buurt doordat diverse vertrekken mogelijkheden bieden voor gebruik buiten schooltijden. De kolomstelling laat 12 meter brede vloerstroken vrij van kolommen waardoor grote indelingsvrijheid en mogelijkheid tot wijzigen van uiteenlopende plattegronden naar de verschillende wensen van de gebruikers. Dit maakt de indeling van het gebouw in de toekomst flexibel.

Adres

Meikers 3, 6846 HR Arnhem

Bruto vloeroppervlakte

5.800 m2

Opdrachtgever

Gemeente Arnhem

Foto's

Herman van Doorn

Lees ook:

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Den Haag

1

De Drie Hoven gebouwencomplex voor bejaarden, Amsterdam

Twickel College Hengelo op nr. 1 lijst bijzondere ontwerpen

1

Herman Haverkate van Tubantia plaatste ons ontwerp voor het Twickel College Hengelo op 1 van bijzondere ontwerpen die in 2017 gerealiseerd zijn:

Laurens Jan ten Kate geeft werkcollege aan de Universiteit van Navarra

Unav 

Op 11 mei 2018 geeft Laurens Jan ten Kate van AHH een werkcollege aan de Spaanse Universiteit van Navarra, aan de 'Escuela de Arquitectura'.