SG Newton, Hoorn

1

SG Newton (voorheen Titaan), Hoorn (1999-2004)

Herman Hertzberger, Geert Mol, Sonja Spruit

SG Newton – ook wel het ijspaleis genoemd vanwege zijn witte en trotse uitstraling – moet de beroepsgerichte leerling in Hoorn een nieuw en aantrekkelijk gezicht geven. Via een monumentale trap wordt het gebouw opgetild en verdeeld in een meer beroepsgericht gedeelte op de begane grond en, vanaf de trap rondom een weids atrium, de meer geïntegreerde theoretische vakken in de verschillende verdiepingen. Het gebouw maakt een groot gebaar, met tegelijkertijd aandacht voor het kleinste detail, het materiaalgebruik, de kleurstellingen en het optimaal gebruikmaken van het licht. De centrale ruimte, die men over de grote open trap van onder tot boven doorloopt, vormt het open hart van het gebouw waaraan alle activiteiten buiten de lokalen samenkomen. Aan de leerpleinen gelegen klaslokalen zijn met glazen harmonicadeuren naar de leerpleinen te openen, zodat een continu leergebied ontstaat.

Adres

Dempten 22, 1624 NR Hoorn

Bruto vloeroppervlakte

10.300 m2

Opdrachtgever

Gemeente Hoorn en Atlas College 

Foto's

Herman van Doorn en AHH

 

Lees ook:

Voormalig Centraal Beheer wordt Hertzberger Parc

1

In het centrum van Apeldoorn transformeert het voormalige Centraal Beheergebouw tot een unieke woonomgeving.

Delftse Montessorischool

1

Maquette Sociale Zaken door Nederlandwordtanders

Het ministerie van Sociale Zaken vormt het uitgangspunt voor een maquette die zowel een hommage is aan het utopisch denken van Constant Nieuwenhuys als aan het idealisme dat aan dit gebouw en aan het structuralisme ten grondslag lag.

TivoliVredenburg wint Rietveldprijs 2015

Foto: Luuk Kramer

Het bestuur van de Stichting Rietveldprijs maakt namens de jury bekend dat de Rietveldprijs 2015 wordt toegekend aan TivoliVredenburg.