Brede school Schalkwijk, Haarlem

Brede school Schalkwijk, Haarlem (2002-2007)

Herman Hertzberger, Geert Mol, Martine Drijftholt, Pieter Benschop, Cor Kruter

In het stedelijke vernieuwingsplan van de wijk Schalkwijk was bepaald dat op een eiland twee basisscholen, een wijkcentrum en een dertigtal woningen moesten worden gecombineerd, met bovendien een openbare doorgang voor voetgangers. We zien de scholen hier niet als op zichzelf staande gebouwen, maar opgenomen in een groter geheel. Om deze (eerste door ons ontworpen) brede school niet in delen uit elkaar te doen vallen, werd het openbare gebied, tevens speelplein en toegang tot de woningen, over het dak van de gecombineerde scholen en het wijkcentrum geleid.

De twee scholen zijn geheel autonoom en verschillend van karakter. Ze hebben aparte ingangen, maar ze delen één grote, door een vouwwand in tweeën te delen centrale ruimte, die door beide scholen afzonderlijk maar ook gecombineerd gebruikt kan worden. Deze ruimte staat ook open voor activiteiten van het wijkcentrum, zodat deze combinatie voor allen de mogelijkheden aanzienlijk verruimt.

Adres

Erasmuslaan 1, 2037 LA Haarlem

Bruto vloeroppervlakte

5.300 m2 (excl. woningen)

Opdrachtgever

Gemeente Haarlem

Foto's

Herman van Doorn, René de Wit en AHH

Lees ook:

Sportfaciliteiten Montessori College Oost, Amsterdam

1

AHH gebouwen in groten getale voorzien van zonnepanelen

OrpheusZonnepanelenOrpheusZonnepanelen
Foto: Beter Duurzaam.

2017 blijkt het jaar van de massale doorbraak van zonnepanelen. Het grootste deel van onze gebouwen, zowel nieuw als bestaand, is dit jaar voorzien van een zonnedak: onze scholen, theaters en warenhuizen kregen allemaal een 'groen' dak.

Twickel College "een van de mooiste schoolgebouwen van Twente"

TwickelCollegeGeopend

Foto: Carlo ter Ellen

Kantoor Aramis AlleeWonen, Roosendaal