Vakcollege Stedelijk Dalton Lyceum Dordrecht

Vakcollege Stedelijk Dalton Lyceum (nu Insula College) Dordrecht (2003-2008)

Herman Hertzberger, Laurens Jan ten Kate, Haik Hanemaaijer, Cor Kruter, Steven Reisinger, Francine van Loon

Deze VMBO-school ligt in het Leerpark in Dordrecht. In het gebouw zijn de theorielokalen van het Stedelijk Dalton Lyceum ondergebracht. De praktijklokalen bevinden zich elders. De twee lange zijden worden gevormd door rijen lokalen die afsluitbaar zijn en waar concentratie voorop staat. Het middengebied vormt een ruimtelijke verbinding tussen de verdiepingen door middel van grote vides. Hieraan liggen de collectieve ruimtes en door de leerlingen zal dit als het ‘stadscentrum’ van de school worden gevoeld. Hier kruist men elkaars wegen en krijgt iedere leerling het gevoel deel te nemen aan een grotere gemeenschap. We proberen hier vooral zichtrelaties mogelijk te maken. De aula is niet een afgesloten ruimte maar deel van het centrum, waar behalve georganiseerde bijeenkomsten ook gemakkelijk spontane situaties zullen kunnen ontstaan, terwijl vanaf de verdiepingen kan worden toegekeken.

Adres

Leerparkpromenade 300, 3312 KW Dordrecht

Bruto vloeroppervlakte

7.450 m2

Opdrachtgever

Heijmans

Foto's

Herman van Doorn 

Lees ook:

Voormalig Centraal Beheer wordt Hertzberger Parc

1

In het centrum van Apeldoorn transformeert het voormalige Centraal Beheergebouw tot een unieke woonomgeving.

Delftse Montessorischool

1

Maquette Sociale Zaken door Nederlandwordtanders

Het ministerie van Sociale Zaken vormt het uitgangspunt voor een maquette die zowel een hommage is aan het utopisch denken van Constant Nieuwenhuys als aan het idealisme dat aan dit gebouw en aan het structuralisme ten grondslag lag.

TivoliVredenburg wint Rietveldprijs 2015

Foto: Luuk Kramer

Het bestuur van de Stichting Rietveldprijs maakt namens de jury bekend dat de Rietveldprijs 2015 wordt toegekend aan TivoliVredenburg.