Waterwoning, Middelburg

Waterwoning, Middelburg (1998-2002)

Herman Hertzberger, Patrick Fransen, Folkert Stropsma, Jeroen Baijens, Henk de Weijer

Als wonen op het water ergens voor de hand ligt is het wel in Nederland. Bekend zijn natuurlijk de woonboten die vaak een levendig beeld van individuele expressie en inventiviteit oproepen. Deze woonboten blijven toch te veel boot en te weinig woning en zijn niet echt comfortabel. Het moet beter kunnen!

De waterwoningen die AHH ontwierp hebben een compacte enigszins cylindrische vorm. Het eerste ontwerp dateert uit 1986 en is sindsdien verder ontwikkeld. Het resultaat is een drijvende en wendbare vrij indeelbare watervilla. Op het water wonen betekent vrijheid en onafhankelijkheid. Je kunt je huis altijd nog verplaatsen en zelf bijdraaien, zodat je invloed hebt op je uitzicht, op hoe het zonlicht naar binnen schijnt en op de gunstigste energiebalans. Het prototype zoals ontworpen voor Middelburg heeft drie bouwlagen met een indeling naar keuze. Men kan de woonkamer op de begane grond maken of op de verdieping. Deze woning bestaat uit een stalen skelet met een onderhoudsarme metalen buiten- en binnengevel. De woning kan verder aangekleed worden in diverse materialen naar keuze van de toekomstig bewoner. In tegenstelling tot de 'harde' buitenhuid is de binnenschil, waartoe ook de meeste kozijnen behoren, van hout. Dit zijn de plaatsen waar zich ook de houten terrassen bevinden.

Adres

Koperwiekkade 1, 4332 CT Middelburg

Bruto vloeroppervlakte

160 m2

Opdrachtgever

Ontwikkelingsmaatschappij Veersche Poort

Foto's

Patrick Fransen, Herman van Doorn en Katja Effting

Lees ook:

Voormalig Centraal Beheer wordt Hertzberger Parc

1

In het centrum van Apeldoorn transformeert het voormalige Centraal Beheergebouw tot een unieke woonomgeving.

Delftse Montessorischool

1

Maquette Sociale Zaken door Nederlandwordtanders

Het ministerie van Sociale Zaken vormt het uitgangspunt voor een maquette die zowel een hommage is aan het utopisch denken van Constant Nieuwenhuys als aan het idealisme dat aan dit gebouw en aan het structuralisme ten grondslag lag.

TivoliVredenburg wint Rietveldprijs 2015

Foto: Luuk Kramer

Het bestuur van de Stichting Rietveldprijs maakt namens de jury bekend dat de Rietveldprijs 2015 wordt toegekend aan TivoliVredenburg.