De Witte Wolken, Apeldoorn

De Witte Wolken, Apeldoorn (2007-2011)

Laurens Jan ten Kate, Paul van Dijk, Ute Brinkmeier, Harm Freymuth, Roderik van der Weijden, Bruce Kee

In het najaar van 2007 begon een team van Ons Huis en AHH aan een intensief ontwerptraject. Op de hoek van de Prins Willem Alexanderlaan en de Prinses Beatrixlaan, op de plek waar de Klimopschool stond, moest een toonaangevend wooncomplex komen. Een complex met 52 appartementen en een afdeling van Zorggroep Apeldoorn. Het complex zou onderdeel worden van de herinrichting van dit gehele gebied, waar onder andere een historische beek in ere hersteld is.

Na een brainstormperiode van twee maanden, waarin allerlei modellen passeerden, ontstond het uiteindelijke ontwerp. Aanvankelijk hadden we het bestemmingsplan gevolgd, dat een langgerekt haakvormig volume voorschreef van vijf verdiepingen hoog. Dit model had echter bij niemand de voorkeur. Een dergelijk gebouw zou misstaan in de buurt en had ook weinig te maken met de morfologie van Apeldoorn dat gekenmerkt wordt door de schaal van losstaande villa's. Door de opdeling in drie, vrijgevormde volumes ontstond een complex dat veel kleinschaliger en tegelijkertijd veel transparanter was door de diverse doorzichten.

De bovenste etages tellen allemaal vier appartementen, waarvan de balkons de karakteristieke uitstraling van het gebouw creëren. Lintvormige raampartijen, die de hele omvang van het gebouw omarmen worden afgewisseld met witgepleisterde gevels. Vanaf een afstand lijkt de vorm van de volumes telkens te veranderen, wanneer een ander perspectief wordt ingenomen: soms lijken de volumes geschakeld, soms lijken het op zichzelf staande kolommen.

Adres

Prinses Beatrixlaan 270, 7312 AA Apeldoorn

Bruto vloeroppervlakte

8.150 m2

Opdrachtgever

Ons Huis Apeldoorn

Foto's

Jeroen Musch en Norbert Duijvelshoff


Lees ook:

Hertzberger Parc, Apeldoorn

ABC-school De Bron, Amersfoort

Rotterdammerstrasse woningbouw, Düren, Duitsland

Orgel TivoliVredenburg ingewijd

OrgelInwijding

Foto: Foppe Schut voor de Volkskrant.

Veertig jaar geleden begon het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg al te sparen voor een concertorgel. Tijdens het Festival Oude Muziek klonk het voor het eerst.