Mediapark kantoren en woningen, Keulen, Duitsland

MediaPark kantoren en woningen, Keulen, Duitsland (2000-2004)

Herman Hertzberger, Cor Kruter, Laurens Cobben, Christoph Macholz, Tjeerd van de Sandt, Heleen Reedijk, Ariënne Matser

Het gebouw is opgedeeld in een vijftal segmenten die een openbaar binnenterrein vrijlaten. De volgens eenzelfde cirkel gebogen naar binnen gekeerde wanden zijn geheel van glas, terwijl de naar buiten gekeerde rechte ‘afsnijdingen’ meer gesloten blijven. De omkering die hier wordt toegepast heeft tot gevolg dat de achterzijden bloot komen en nu alle zijden voorkanten geworden zijn terwijl het binnengebied wordt toegevoegd aan de openbaarheid. Zodanig is geen sprake meer van binnen- respectievelijk buitenzijden. Een overdekt glazen ‘stadsplein’, waar ook winkels en cafés realiseerbaar zijn, is van verschillende zijden vanaf de straat toegankelijk en vergelijkbaar met een passage - door zijn grootstedelijke sfeer aantrekkelijk voor bezoekers en voorbijgangers.

De cirkelsegmenten waaruit het plan is samengesteld bestaan uit een ‘hard’ schilgedeelte, de duurzame komvormige boog die als het ware een stuk amfitheater is die minder permanente invullingen kunnen bevatten.

Adres

Im MediaPark 4, 50670 Keulen, Duitsland

Bruto vloeroppervlakte

40.000 m2

Opdrachtgever

PLAN + GRUND Verwaltungs und Planungsgesellschaft mbH für Gesamtplanung und Projektsteurung

Foto's

Duccio Malagamba en AHH

Lees ook:

Kinderen Piramideschool Rijswijk betrekken nieuw schoolgebouw

1

Onder luid applaus van ouders, opa's en oma's verhuisden de kinderen van de Piramideschool in Rijswijk maandagmorgen vanuit hun oude schoolgebouw naar de fonkelnieuwe brede school.

Laurens Jan ten Kate: "It's the End of the World as we Know It"

"(and I Feel Fine)"

SymbolismAfterModernism

Laurens Jan ten Kate schreef voor Archiprint 13, 'Symbolism after Modernism', een artikel waarin hij de gebouwde omgeving vergelijkt met een camping.

Vakcollege Stedelijk Dalton Lyceum Dordrecht

Bouw grachtenpand Amsterdam begonnen

StartBouwBgA

De bouw van het grachtenhuis in Amsterdam is begonnen.