Mediapark kantoren en woningen, Keulen, Duitsland

MediaPark kantoren en woningen, Keulen, Duitsland (2000-2004)

Herman Hertzberger, Cor Kruter, Laurens Cobben, Christoph Macholz, Tjeerd van de Sandt, Heleen Reedijk, Ariënne Matser

Het gebouw is opgedeeld in een vijftal segmenten die een openbaar binnenterrein vrijlaten. De volgens eenzelfde cirkel gebogen naar binnen gekeerde wanden zijn geheel van glas, terwijl de naar buiten gekeerde rechte ‘afsnijdingen’ meer gesloten blijven. De omkering die hier wordt toegepast heeft tot gevolg dat de achterzijden bloot komen en nu alle zijden voorkanten geworden zijn terwijl het binnengebied wordt toegevoegd aan de openbaarheid. Zodanig is geen sprake meer van binnen- respectievelijk buitenzijden. Een overdekt glazen ‘stadsplein’, waar ook winkels en cafés realiseerbaar zijn, is van verschillende zijden vanaf de straat toegankelijk en vergelijkbaar met een passage - door zijn grootstedelijke sfeer aantrekkelijk voor bezoekers en voorbijgangers.

De cirkelsegmenten waaruit het plan is samengesteld bestaan uit een ‘hard’ schilgedeelte, de duurzame komvormige boog die als het ware een stuk amfitheater is die minder permanente invullingen kunnen bevatten.

Adres

Im MediaPark 4, 50670 Keulen, Duitsland

Bruto vloeroppervlakte

40.000 m2

Opdrachtgever

PLAN + GRUND Verwaltungs und Planungsgesellschaft mbH für Gesamtplanung und Projektsteurung

Foto's

Duccio Malagamba en AHH

Lees ook:

Centraal Beheer hoofdkantoor, Apeldoorn

Eerste paal grachtenpand Amsterdam

EerstePaalBrouwersgracht

Vorig jaar stonden de oude afgeleefde panden er nog, inmiddels een bouwterrein: Waalpaal Funderingstechnieken draaide vanochtend de eerste paal van het nieuwe grachtenpand de grond in.

"Het is nog mooier dan we het in gedachten hadden"

DeSchoolAlsBijdrageAanDeSamenleving

Schooldomein schreef een artikel over het Twickel College Hengelo, waarin Laurens Jan ten Kate van AHH en Merle Busscher, teamleider van de school geïnterviewd werden.

Brede school Stationskwartier, Rijswijk