Mediapark kantoren en woningen, Keulen, Duitsland

MediaPark kantoren en woningen, Keulen, Duitsland (2000-2004)

Herman Hertzberger, Cor Kruter, Laurens Cobben, Christoph Macholz, Tjeerd van de Sandt, Heleen Reedijk, Ariënne Matser

Het gebouw is opgedeeld in een vijftal segmenten die een openbaar binnenterrein vrijlaten. De volgens eenzelfde cirkel gebogen naar binnen gekeerde wanden zijn geheel van glas, terwijl de naar buiten gekeerde rechte ‘afsnijdingen’ meer gesloten blijven. De omkering die hier wordt toegepast heeft tot gevolg dat de achterzijden bloot komen en nu alle zijden voorkanten geworden zijn terwijl het binnengebied wordt toegevoegd aan de openbaarheid. Zodanig is geen sprake meer van binnen- respectievelijk buitenzijden. Een overdekt glazen ‘stadsplein’, waar ook winkels en cafés realiseerbaar zijn, is van verschillende zijden vanaf de straat toegankelijk en vergelijkbaar met een passage - door zijn grootstedelijke sfeer aantrekkelijk voor bezoekers en voorbijgangers.

De cirkelsegmenten waaruit het plan is samengesteld bestaan uit een ‘hard’ schilgedeelte, de duurzame komvormige boog die als het ware een stuk amfitheater is die minder permanente invullingen kunnen bevatten.

Adres

Im MediaPark 4, 50670 Keulen, Duitsland

Bruto vloeroppervlakte

40.000 m2

Opdrachtgever

PLAN + GRUND Verwaltungs und Planungsgesellschaft mbH für Gesamtplanung und Projektsteurung

Foto's

Duccio Malagamba en AHH

Lees ook:

Delftse Montessorischool op open monumentendag 8 september

1

Kom op zaterdag 8 september van 10:00 tot 17:00 naar de Delftse Montessorischool. 

Wonen in een groene wijk met een stedelijk karakter in Middelburg

WonenInEenGroeneWijk

In Middelburg wordt door Stevast Baas & Groen en AHH een woningbouwplan ontwikkeld met appartementen langs het water en verschillende typen eengezinswoningen. Op dinsdag 6 maart is er een informatieavond over de plannen. U kunt zich aanmelden via de website van Veersepoort.

Voorlopig ontwerp sportfaciliteiten Montessori College Oost voltooid

1Het Montessori College Oost is door AHH ontworpen en opgeleverd in 2000. Op de bestaande laagbouw komen nu nieuwe sportvoorzieningen: sportzalen, een dojo een fitnessruimte.

Basisschool De Evenaar, Amsterdam

1