Groen stedelijk appartementengebouw

Groen stedelijk appartementengebouw (2017-)

Laurens Jan ten Kate, Tom Vermeer, Francesca Caccioli, Jeroa Amanupunnjo, Dafne Wiegers, Rebecca Petrani, Lucas ten Kate

Zelfs met een hoogte van 73 meter blijft het appartementengebouw groen en behaaglijk, door de bijzondere vorm met oplopende beplante dakterrassen en een mooie binnentuin. De bovenste appartementen hebben een panoramische grootstedelijk uitzicht, de appartementen aan de binnenhof kijken altijd uit op groen. De dakterrassen lopen af naar beneden, op zo´n manier dat alle appartementen genoeg zon krijgen.

Het gebouw bestaat uit 334 appartementen, 2 commerciële lagen en een semi-verdiepte parkeergarage met 120 plaatsen en bergingen.

Vanaf straatniveau loopt een voetgangerspad langs retail en terrassen naar het centrale binnengebied dat verhoogd ligt ten opzichte van de straat en dat wordt omsloten door de gordel van appartementen. Op dit groene binnenterrein kunnen kinderen veilig spelen en volwassenen kunnen het gebruiken als groene gemeenschappelijke woonkamer.

De reflecterende glazen gevel zorgt niet alleen voor een geluidsbuffer tegen spoor en snelweg, maar weerspiegelt ook de zakelijk vormgegeven omgevingsbebouwing. Op deze manier huldigt het ontwerp het industriële erfgoed om het kavel heen en verbindt het zich met zijn directe buren. In tegenstelling hiertoe wordt de binnengevel gedefinieerd door hout en natuurlijke materialen, met balkons die gevuld kunnen worden met planten, zodat de binnenwereld mooi groen wordt en meer een menselijke schaal krijgt.

De commerciële ruimte op de onderste lagen is voorzien van glas van vloer tot plafond. De woonverdiepingen hebben grote, te openen ramen en schuifdeuren naar balkons en dakterrassen. De buitenste glazen gevel is wat hoger dan het gebouw, zodat het bij de dakterrassen een glazen scherm vormt dat bewoners beschermt tegen wind en geluid zonder de panoramische uitzichten te belemmeren.

Bruto vloeroppervlakte

41.350 m2