Chassé Theater, Breda

Chassé Theater, Breda (1992-1995)

Herman Hertzberger, Laurens Jan ten Kate, Willem van Winsen, Cor Kruter, Folkert Stropsma, Ariënne Matser, Patrick Fransen, Akelei Hertzberger

Het gebouw bevindt zich op een locatie dicht tegen de historische binnenstad van Breda, tussen een voormalige kazerne en het Stadskantoor. Het theater wijkt terug van de straat zodat een voorplein ontstaat. De twee toneeltorens, die zo hoog zijn dat ze het gezicht naar de stad overheersen, worden overdekt met een enorm golven dak dat ingeknipt is en ook de foyer en de filmzalen overkapt. Het dak is de belangrijkste gevel geworden. Het foyergebied dat als een straat door het gebouw loopt, grenst aan één zijde van de beide theaterzalen. Dit foyergebied is als het ware de overblijvende ruimte tussen de van tevoren vastgelegde programmaonderdelen zoals filmhuis en de geïncorporeerde kopgevel van de kazerne. Het uitgesproken stedelijke karakter van deze ruimte wordt nog eens versterkt door de plaatselijk zeer grote hoogte die ’s nachts de suggestie van een sterrenhemel wekt. De eveneens zeer hoge kolommen die het foyerdak ondersteunen, maken door hun variërende lengte een ongeordende indruk. Eenheid ontstaat door de kolommen in een aantal roodtinten te schilderen waardoor ze naar elkaar toegetrokken worden.

Adres

Claudius Prinsenlaan 8, 4811 DK Breda

Bruto vloeroppervlakte

16.000 m2

Opdrachtgever

Gemeente Breda

Foto's

Herman van Doorn en Jens Willebrand

Lees ook:

AHH gebouwen in groten getale voorzien van zonnepanelen

OrpheusZonnepanelenOrpheusZonnepanelen
Foto: Beter Duurzaam.

2017 blijkt het jaar van de massale doorbraak van zonnepanelen. Het grootste deel van onze gebouwen, zowel nieuw als bestaand, is dit jaar voorzien van een zonnedak: onze scholen, theaters en warenhuizen kregen allemaal een 'groen' dak.

Delftse Montessorischool op open monumentendag 8 september

1

Kom op zaterdag 8 september van 10:00 tot 17:00 naar de Delftse Montessorischool. 

Maquette Sociale Zaken door Nederlandwordtanders

Het ministerie van Sociale Zaken vormt het uitgangspunt voor een maquette die zowel een hommage is aan het utopisch denken van Constant Nieuwenhuys als aan het idealisme dat aan dit gebouw en aan het structuralisme ten grondslag lag.

Rotterdammerstrasse woningbouw, Düren, Duitsland