CODA, Apeldoorn

CODA, Apeldoorn (2000-2004)

Herman Hertzberger, Cor Kruter, Heleen Reedijk, Laurens Cobben, Giel Groothuis, Folkert Stropsma, Henk de Weijer, Ariënne Matser, Kim de Man

CODA is zodanig gesitueerd dat tussen het gebouw en het Huis van de Schone Kunsten en de Openbare Bibliotheek een 'cultuurplein' ontstaat dat geschikt is voor onder andere openlucht-concerten en filmvoorstellingen. Vanaf de straat heeft men direct zicht op de expositieruimten. Het complex is door middel van loopbruggen verbonden met de ernaast gelegen Openbare Bibliotheek. Het gebouw is wat het programma betreft in feite een verzamelgebouw, waarin naast museumruimte, een uitbreiding van de aangrenzende stadsbibliotheek is ondergebracht, maar ook de stedelijke archieven met studiezaal, kantoren, cursusruimten en een restaurant. Al deze onderdelen tonen zich naar buiten door een geheel glazen huid waarmee de variëteit van de inhoud wordt benadrukt en waarmee bovendien doorzicht naar de binnenplaats geboden wordt. De ononderbroken expositieruimte van het museum is voor het grootste gedeelte verzonken onder de binnenplaats, waar het gebogen dak een begaanbaar golvend landschap is geworden.

Adres

Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn

Bruto vloeroppervlakte

9.000 m2

Opdrachtgever

Gemeente Apeldoorn

Foto's

Herman van Doorn, Bjorn Kiezenberg, Christian Richters, Cor Mooij en Jan Derwig

Lees ook:

WeBuildHomes

AHH gebouwen in groten getale voorzien van zonnepanelen

OrpheusZonnepanelenOrpheusZonnepanelen
Foto: Beter Duurzaam.

2017 blijkt het jaar van de massale doorbraak van zonnepanelen. Het grootste deel van onze gebouwen, zowel nieuw als bestaand, is dit jaar voorzien van een zonnedak: onze scholen, theaters en warenhuizen kregen allemaal een 'groen' dak.

Architectuur en Structuralisme in Blueprint

Blueprint

Blueprint Magazine heeft een artikel gewijd aan het boek Architectuur en Structuralisme van Herman Hertzberger.

Eerste paal grachtenpand Amsterdam

EerstePaalBrouwersgracht

Vorig jaar stonden de oude afgeleefde panden er nog, inmiddels een bouwterrein: Waalpaal Funderingstechnieken draaide vanochtend de eerste paal van het nieuwe grachtenpand de grond in.