Team Liquid's Alienware Training Facility EU, Utrecht

1

Team Liquid's Alienware Training Facility EU, Utrecht (2019-2020)

AHH: Dafne Wiegers, Jeroa Amanupunnjo
VenhoevenCS: Arjen Zaal, Danny Esselman, Ton Venhoeven, Eliza Mante

De Alienware Training Facility bevindt zich in het centrum van Utrecht en is het nieuwe EU-hoofdkantoor voor de illustere esports-organisatie Team Liquid. Oprichter Victor Goossens is geboren in Utrecht en startte 20 jaar geleden Team Liquid. Daarnaast maakte een grote groep Europese fans Utrecht tot de beste keuze voor het EU-hoofdkantoor. Gelegen in het hart van het communitygebouw Het Platform, ontworpen door VenhoevenCS, kijkt de Training Facility uit over het stationsplein. Dankzij deze centrale locatie en een publiek toegankelijke doorgang in het gebouw, kunnen Team Liquid-spelers trainen en zich voorbereiden op wedstrijden en tegelijkertijd verbonden blijven met de bruisende stad Utrecht.

Twee werelden met elkaar verweven

Het nieuwe trainingscentrum combineert trainen, presenteren, werken, eten, wonen en ontspannen. In het interieur zijn twee werelden intensief met elkaar verweven en lopen dwars door elkaar heen: spelers en kantoormedewerkers werken in een wereld van groen en comfort, terwijl fans en bezoekers worden verwelkomd door de spectaculaire en meeslepende wereld van Team Liquid.

De publiek toegankelijke ruimte op de begane grond is gescheiden van de spelers en de kantoormedewerkers door een indrukwekkende, 3 meter hoge, transparante trofeeënkast die al een glimp van de wereld daarachter laat zien. De eerste verdieping biedt ruimte aan de state-of-the-art Training Facility. Naast de scrim rooms, waar de sporters trainen, is er een restaurant dat de spelers optimaal faciliteert in de voorbereiding op toernooien. Het transparante en ruime gebouw luidt een nieuw tijdperk in voor esports.

Geïnspireerd door game-design

Het interieurontwerp voor Team Liquid is het perfecte voorbeeld van game-design en digitale kunst als nieuwe en visionaire inspiratiebronnen voor architecten. De architectuur is hier het toonbeeld van dualiteit: tussen wat echt is en wat alleen bestaat in je verbeelding, en waar niets is wat het lijkt. Een mix van sereen minimalisme en hightech edgy gaming-esthetiek; een samensmelting van functies die normaal niet met elkaar gecombineerd worden, zoals een restaurant met scrim rooms en een galerie met een lounge voor spelers. Het interieurontwerp maakt een uitbundig feestje van de technologie.

De techniek is niet weggestopt in muren of plafonds, maar uitgelicht en tentoongesteld als ornamenten, om te benadrukken dat internet en technologie hier het pompende hart zijn en symbool staan voor een nieuwe manier van leven. Het trainingscentrum is avontuurlijk, zoals een goed ontworpen game, met een modulaire plattegrond en schuifwanden voor een flexibel en vloeiend gebruik van de ruimte.

Duurzame en gezonde werkruimte

Het tot de verbeelding sprekende materiaalgebruik in het interieur zorgt ook voor een samenspel tussen het echte en het verbeelde, met een gedurfde keuze aan kleuren en materialen om verschillende ruimtes en functies te accentueren. Sferen wisselen elkaar af van chique en krachtig tot professioneel en gefocust en weerspiegelen zo de functie van de ruimte. Zwart, wit, bamboe, blauwe manen en zeshoeken smelten samen tot een spannende maar solide mise-en-scène; terwijl de brand identity zowel expliciet als in verborgen easter eggs wordt getoond. Door gebruik te maken van biobased en gerecyclede materialen, efficiënte installaties, slimme akoestiek, verlichting en prefab elementen, hebben wij een duurzame, gezonde en comfortabele werkplek ontworpen voor Team Liquid.

Dit project is het eerste overtuigende voorbeeld van de kruisbestuiving tussen architectuur en gaming en zal naar verwachting meer architecten aanzetten om game design en digitale kunst in hun ontwerpen te verkennen en te gebruiken.

Adres

Moreelsehoek, 3511 GC Utrecht

Bruto vloeroppervlakte

1.000 m2

Opdrachtgever

Team Liquid

Samenwerking

Co-architect: VenhoevenCS

Hoofdaannemer: Bouw21

Interieurbouwer: Stooff Interior Projects

Installaties: Van Delft Groep (W) en Schrijvers Technische Installaties (E)

Foto's

Teo Krijgsman

234