Team Liquid's Alienware Training Facility EU, Utrecht

1

Team Liquid's Alienware Training Facility EU, Utrecht (2019-2020)

AHH ontwierp dit interieur in samenwerking met VenhoevenCS

Dafne Wiegers, Jeroa Amanupunnjo

De nieuwe Alienware Training Facility is het geheel nieuwe EU-hoofdkantoor voor de illustere eSports-organisatie Team Liquid. De nieuwe facility combineert training, presentatie, werken, eten, leven en ontspanning.

Symbiose met de metropool

Professionele gamers leven als geen ander in symbiose met de (digitale en fysieke) metropool. Deze facility staat dan ook niet op zichzelf, maar sluit direct aan op het OV-knooppunt Utrecht, zodat Team Liquid-athleten als ze naar een internationale wedstrijd gaan, binnen een half uur op schiphol zijn. Bovendien is de facility onderdeel van het communitygebouw Het Platform, ontworpen door VenhoevenCS, waarin ook een sportschool, restaurant, gezamenlijke daktuinen en het busstation van Utrecht gehuisvest zijn. Spelers kunnen dus zo na hun training de sportschool binnenlopen om aan hun fysieke conditie te werken. Waar de stad eindigt en 'Team Liquid' begint is in de dagelijkse praktijk bijna niet voelbaar: zelfs de neonlichten van de metropool lopen in het interieur door, en spelers maken net zo makkelijk gebruik van Liquid's eigen restaurant met professionele koks als van de eetgelegenlegenheden in het stationsgebied of die van de 'MicroCity' die Het Platform is. Zo kunnen Team Liquid-spelers trainen en zich voorbereiden op wedstrijden en tegelijkertijd verbonden blijven met de bruisende stad Utrecht en hun fans.

Twee werelden met elkaar verweven

Het nieuwe trainingscentrum combineert trainen, presenteren, werken, eten, wonen en ontspannen. In het interieur zijn twee werelden intensief met elkaar verweven en lopen dwars door elkaar heen: spelers en kantoormedewerkers werken in een wereld van groen en comfort, terwijl fans en bezoekers worden verwelkomd door de spectaculaire en meeslepende wereld van Team Liquid.

De publiek toegankelijke ruimte op de begane grond is gescheiden van de spelers en de kantoormedewerkers door een indrukwekkende, 3 meter hoge, transparante trofeeënkast die al een glimp van de wereld daarachter laat zien. De eerste verdieping biedt ruimte aan de state-of-the-art Training Facility. Naast de scrim rooms, waar de sporters trainen, is er een restaurant dat de spelers optimaal faciliteert in de voorbereiding op toernooien. Het transparante en ruime gebouw luidt een nieuw tijdperk in voor esports.

Geïnspireerd door game-design

Het interieurontwerp voor Team Liquid is het perfecte voorbeeld van game-design en digitale kunst als nieuwe en visionaire inspiratiebronnen voor architecten. De architectuur is hier het toonbeeld van dualiteit: tussen wat echt is en wat alleen bestaat in je verbeelding, en waar niets is wat het lijkt. Een mix van sereen minimalisme en hightech edgy gaming-esthetiek; een samensmelting van functies die normaal niet met elkaar gecombineerd worden, zoals een restaurant met scrim rooms en een galerie met een lounge voor spelers. Het interieurontwerp maakt een uitbundig feestje van de technologie.

De techniek is niet weggestopt in muren of plafonds, maar uitgelicht en tentoongesteld als ornamenten, om te benadrukken dat internet en technologie hier het pompende hart zijn en symbool staan voor een nieuwe manier van leven. Het trainingscentrum is avontuurlijk, zoals een goed ontworpen game, met een modulaire plattegrond en schuifwanden voor een flexibel en vloeiend gebruik van de ruimte.

Duurzame en gezonde werkruimte

Het tot de verbeelding sprekende materiaalgebruik in het interieur zorgt ook voor een samenspel tussen het echte en het verbeelde, met een gedurfde keuze aan kleuren en materialen om verschillende ruimtes en functies te accentueren. Sferen wisselen elkaar af van chique en krachtig tot professioneel en gefocust en weerspiegelen zo de functie van de ruimte. Zwart, wit, bamboe, blauwe manen en zeshoeken smelten samen tot een spannende maar solide mise-en-scène; terwijl de brand identity zowel expliciet als in verborgen easter eggs wordt getoond. Door gebruik te maken van biobased en gerecyclede materialen, efficiënte installaties, slimme akoestiek, verlichting en prefab elementen, hebben wij een duurzame, gezonde en comfortabele werkplek ontworpen voor Team Liquid.

Dit project is het eerste overtuigende voorbeeld van de kruisbestuiving tussen architectuur en gaming en zal naar verwachting meer architecten aanzetten om game design en digitale kunst in hun ontwerpen te verkennen en te gebruiken.

Adres

Moreelsehoek, 3511 GC Utrecht

Bruto vloeroppervlakte

1.000 m2

Opdrachtgever

Team Liquid

Samenwerking

Co-architect: VenhoevenCS

Hoofdaannemer: Bouw21

Interieurbouwer: Stooff Interior Projects

Installaties: Van Delft Groep (W) en Schrijvers Technische Installaties (E)

Foto's

Teo Krijgsman

234