Markant Theater, Uden

1

Markant Theater, Uden (1993-1996)

Herman Hertzberger, Patrick Fransen, Heleen Reedijk, Folkert Stropsma

Het theater moest worden opgenomen in de bestaande straatwand van de Markt. Daarom is het gebouw geleed in onderdelen naast en achter elkaar. De publieksingang heeft een uitnodigend karakter gekregen, naast een grote glazen, etalage-achtige voorgevel, die de foyerruimten van buiten zichtbaar maakt. De verlichte foyer is ‘s avonds een baken in de straatwand. Een grote luifel overbrugt het gebied tussen de teruggeplaatste glazen wand en de straatgevel. Dit stedelijk portiek laat gebouw en straat in elkaar overgaan. De beschikbare kavel was ondiep en dat gegeven is aangegrepen om de foyers niet alleen rondom maar ook onder de zaal te situeren. De vorm van de zaal is hierdoor duidelijk herkenbaar. Naast zaal en foyer liggen de backstage en personeelsruimten. De organisatie backstage is rationeel opgezet met de kortst mogelijke loop- en aanvoerlijnen.

De om de zaal gerangschikte foyerruimten, waarvan het grootste deel met buffet en leestafel 1.40 meter onder het straatniveau ligt, zijn zo gegroepeerd dat het zien en gezien worden van de toeschouwers optimaal tot zijn recht komt. De ruimten zijn niet alleen bedoeld voor gebruik tijdens pauzes maar ook voor ontvangsten, bijeenkomsten en vergaderingen. De grote zaal met een balkon en orkestbak kan ruim zeshonderd bezoekers herbergen en is geschikt voor kleinere en grotere toneel-, muziek- en dansvoorstellingen. Bij een minder grote zaalbezetting kan het balkon buiten gebruik blijven en door de verlichting aan te passen visueel naar de achtergrond worden geschoven.

Adres

Markt 32, 5401 GP Uden

Bruto vloeroppervlakte

3.310 m2

Foto's

Duccio Malagama en Herman van Doorn

Lees ook:

AHH gebouwen in groten getale voorzien van zonnepanelen

OrpheusZonnepanelenOrpheusZonnepanelen
Foto: Beter Duurzaam.

2017 blijkt het jaar van de massale doorbraak van zonnepanelen. Het grootste deel van onze gebouwen, zowel nieuw als bestaand, is dit jaar voorzien van een zonnedak: onze scholen, theaters en warenhuizen kregen allemaal een 'groen' dak.

Delftse Montessorischool op open monumentendag 8 september

1

Kom op zaterdag 8 september van 10:00 tot 17:00 naar de Delftse Montessorischool. 

Maquette Sociale Zaken door Nederlandwordtanders

Het ministerie van Sociale Zaken vormt het uitgangspunt voor een maquette die zowel een hommage is aan het utopisch denken van Constant Nieuwenhuys als aan het idealisme dat aan dit gebouw en aan het structuralisme ten grondslag lag.

Rotterdammerstrasse woningbouw, Düren, Duitsland