Hoofdkantoor Waternet, Amsterdam

Hoofdkantoor Waternet, Amsterdam (2000-2005)

Herman Hertzberger, Laurens Jan ten Kate, Tom Bergevoet, Henk de Weijer, Tjeerd van de Sandt, Ariënne Matser, Kim de Man

Op deze in het oog springende plaats, in de bocht van de rivier de Amstel, net waar deze de stad binnenkomt, zijn de belangrijkste zichtassen als uitgangspunt genomen voor de situering van de beide torenhelften ten opzichte van elkaar. De beide torendelen zijn door middel bruggen met elkaar verbonden. Deze verbindingsbruggen maken de twee torens tot één organische en organisatorische eenheid, terwijl ze door de verbindingsbrug op de achtste en negende verdieping plaatselijk samensmelten. Hier bevindt zich het centrum (van het gebouw) waar het restaurant en een vergadercentrum met een grote congreszaal, foyer en café op allen die in het gebouw werkzaam zijn een grote aantrekkingskracht zullen uitoefenen. Hier in het bijzonder kan van het uitzonderlijke uitzicht worden geprofiteerd, terwijl deze zone van het gebouw ook van buiten het sterkst in het oog zal lopen. In de sokkel, die vooral naar de zijde van de rivier ‘op landschappelijke wijze’ overgaat in de landelijke waterkant, bevinden zich behalve de ingangshal, de laboratoria en de parkeergarage. De standaard kantoorverdiepingen zijn met uitzondering van het langs de gevels rondgaande ruitvormige raster van kolommen geheel kolomloos. Elke verdieping heeft naast een rechte zijde geschikt voor een inrichting met traditionele kantoorvertrekken een gebogen zijde die zich goed leent voor meer open bureau-indelingen.

Adres

Korte Ouderkerkerdijk 7, 1096 AC Amsterdam

Bruto vloeroppervlakte

28.500 m2

Opdrachtgever

Waternet

Samenwerking

Constructeur: Royal Haskoning DHV

Adviseurs installaties: DHV Bouw en Industrie 

Projectmanagement: DHV Projectmanagement

Hoofdaannemer: Ballast Nedam N.V. Nieuwegein

Foto's

Duccio Malagamba

Lees ook:

Flux Eindhoven bij opening academisch jaar

openingflux

Foto: Bart van Overbeeke

Fotograaf Bart van Overbeeke maakte een fotoreportage van de opening van het academisch jaar van de TU Eindhoven.

SG Newton, Hoorn

1

Faculteit B├Ętawetenschappen, Universiteit van Amsterdam

Herman Hertzberger en Laurens Jan ten Kate schrijven artikel in Rassegna

Rassegna156

Rassegna di Architettura e Urbanistica is een internationaal tijdschrift over architectuur en stedenbouw. Sinds 1965 is het de viermaandelijkse architectuurreview van de Sapienza-universiteit in Rome. Rassegna 156 gaat over universitaire ruimtes in hedendaagse architectuur.