Bètafaculteit renovatie, Universiteit van Amsterdam

1

Bètafaculteit renovatie, Universiteit van Amsterdam (2002-2010)

Laurens Jan ten Kate, Henk de Weijer, Johan Rooijackers, Francine van Loon, Oscar Backus en Mateo Kuijpers

Naast projectarchitect van het nieuwe faculteitsgebouw van de UvA is Laurens Jan ten Kate ook ontwerper van de renovatie van een gebouw op het Science Park dat begin jaren zeventig door stadsarchitect Gawronski is ontworpen: "De buitenkant van het gebouw is nog steeds saai, we hebben alleen de kozijnen grijs geverfd en de gevel schoongespoten. Maar van binnen zijn we los gegaan. Op het bureau zeggen wij wel eens grappend: dit gebouw heeft een echte Hertzberger-treatment ondergaan." We hebben het midden van het gebouw doorkliefd, waardoor een ruime vide is ontstaan. De gangen zijn opener en er is veel licht in het gebouw gekomen. In de lichte vide danst een blauwe kolomtrap elegant naar boven. De groene vloeren in de gangen en ruimtes steken daarbij fel af. Boven komt de trap uit in een lichte ruimte waar een kleurig glazen kunstwerk van Marte Röhling hangt, dat op een donkere vergaderkamer hing te verstoffen, maar hier in het volle zonlicht prachtig aansluit bij de heldere kleuren van trappen en vloeren. Via andere gebouwen en glazen verbindingen is het gerenoveerde gebouw ook bereikbaar vanaf de nieuwbouw. "Dit gebouw is zo getransformeerd, dat het nu echt bij de nieuwbouw hoort."

Adres

Sciencepark 508, Amsterdam

Bruto vloeroppervlakte van de uitbreiding

15.030 m2

Opdrachtgever

Universiteit van Amsterdam, College van Bestuur

Foto's

Jeroen Musch, Laurens Jan ten Kate en Kersten