Faculteit Technische Natuurkunde en Electrical Engineering, Flux, TU Eindhoven

Faculteit Technische Natuurkunde en Electrical Engineering, Flux, TU Eindhoven (2011-2014)

Herman Hertzberger, Laurens Jan ten Kate, Harm Freymuth, Maartje Nuy, Paul van Dijk, Oscar Backus

Gebouw Flux is het tweede gebouw binnen het project Campus 2020. Campus 2020 staat voor een campus waarop alle faculteiten en studentenvoorzieningen geconcentreerd liggen aan een langgerekte, autovrije, groene loper. Flux beëindigt deze groene zone. Het gebouw huisvest de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering. De locatie bevindt zich op het gedeelte van de campus dat door zijn vele laagbouw afwijkt van het gedeelte rond het hoofgebouw en het gebouw Vertigo met een veel uitgesprokener karakter. Flux levert door middel van haar hoogte een evenwichtigere campus op waar hoogteaccenten in het groen bepalend zijn. Het gebouw is met loopbruggen op de eerste verdieping verbonden met de twee aangrenzende gebouwen, Gemini en Cascade/Spectrum.

Wie zich naar binnen begeeft wordt verrast door de ruimtelijke opzet van de binnenruimte, waar het onderlinge contact centraal staat. Een ruime buitentrap verbindt het restaurant op de eerste etage met de groene loper. Met 26.000 m2 is Flux één van de grootste gebouwen op de campus. Dhr. van Ham, lid van het College van Bestuur, had het bij de oplevering al over 'ons nieuwe vlaggenschip'. Eenmaal binnen echter is het formaat van het bouwwerk niet te overweldigend omdat open en gesloten werkplekken elkaar afwisselen. De diverse functies zijn georganiseerd rondom twee centrale vides. Eén van de opvallendste aspecten in het gebouw zijn de auberginekleurige open trappartijen in die vides, met ronde gaten als patrijspoorten die het interieur karakter geven. In Flux zitten onder meer laboratoria, practicumruimtes, kantoren, onderwijszalen en een fietsenkelder voor duizend fietsen. Daarnaast komt er een kleine supermarkt op de begane grond. Dit gebouw met zijn vele laboratoria met complexe eisen en bijbehorende constructieve en installatietechnische voorwaarden voldoet niet alleen technisch gezien aan de hoogste criteria maar biedt daarnaast ook plaats aan open onderwijs, onderzoek en ontmoeting. Dit alles gaat samen in één gebouw.

Bij deze faculteit is grote aandacht besteed aan de duurzaamheid. De uitvoeringsberekening van de EPC is 0,605 wat bijzonder laag is voor een dergelijk gebouw. In het ontwerp is al rekening gehouden met de toekomstige plaatsing van PV-cellen en andere energieopwekkende elementen waardoor de EPC nog verder verlaagd kan worden.

Flux is ook live via de webcam te bekijken.

Adres

Groene Loper 19, 5612 AJ Eindhoven

Bruto vloeroppervlakte

26.000 m2

Opdrachtgever

Technische Universiteit Eindhoven

Foto's

Norbert van Onna en Bart van Overbeeke