Veersepoort stedelijk plan en woningen, Middelburg

Veersepoort stedenbouwkundig ontwerp en woningen, Middelburg (1995-2008)

Herman Hertzberger, Patrick Fransen, Cor Kruter, Dickens van der Werff

De nieuwe woonwijk Veersepoort bestaat uit acht stedelijke kernen bestaande uit binnenplaatsen welke zijn omgeven door vrijstaande of halfvrijstaande huizen die aansluiten op de bestaande kleinschalige woningen en het Walchers landschap. De woonwijk bestaat uit ca. 1.000 woningen. De hoven kunnen worden beschouwd als stedelijke eilanden in een zee van groen (en water). Elke binnenplaats heeft een andere schaal en dimensie, geaccentueerd door de architectuur.

De hoven zijn als het ware binnenstebuiten gekeerde bouwblokken, waarbij de tuinen naar buiten zijn gericht en de huizen gegroepeerd zijn rond een plein.

De hoven zijn toegankelijk via een ringweg. De binnenplaatsen benadrukken het stedelijke karakter van deze nieuwe woonwijk. De daarbuiten gelegen tuinen vormen samen met het langgerekte stadspark een groene omgeving met daarin de vrijstaande huizen. Een langwerpige waterpartij is gelegen in het midden van de wijk.

De verschillende hoven zijn ontworpen door AHH, Ben Gillissen, Fierloos ArchitectenJoos Nijsse en Architecten Alliantie.

Adres

Grote Sternstraat, Scholeksterstraat en omgeving, Middelburg

Bruto vloeroppervlakte

25 hectare

Opdrachtgever

Gemeente Middelburg

Samenwerking

Constructeur: ABT / Van der Vorm Engineering

Projectmanagement: Woongoed Middelburg

Hoofdaannemer: Walcherse Bouw Unie

Landschapsarchitect: Bosch Slabbers

Foto's

Peter Buteijn en Herman van Doorn