Lindenstrasse / Markgrafenstrasse woningen, Berlijn, Duitsland

Lindenstrasse/Markgrafenstrasse woningen, Berlijn, Duitsland (1984-1986)

Herman Hertzberger

Het terrein dat voor dit project ter beschikking stond, vroeg om de voltooiing van een bestaand bouwblok, waarmee orde wordt gebracht in een chaotische situatie. Een puntvormige beëindiging, de meest voor de hand liggende oplossing, werd geblokkeerd door de aanwezigheid van een kerk. Daarom is gekozen voor een afronding die voorlangs dit kerkgebouw loopt. Het resultaat is een nieuwe definiëring van de aanwezige stedelijke ruimte. Stond de kerk er voorheen een beetje verloren bij, tegen de achtergrond van het woningblok heeft het autonome karakter ervan betekenis gekregen. Om het gevraagde aantal, 48 stuks, woningen te halen moesten ook binnen het bouwlok aan een nieuwe binnenhof woningen komen. Dit bood de mogelijkheid verschillende stedelijke overgangen te maken - van de straat naar de eerste binnenhof, van de eerste naar de tweede binnenhof. Het belang dat we hechten aan de mogelijkheid voor mensen om met elkaar in contact te komen is af te lezen aan het feit dat alle trappenhuizen, die zowel naar de woningen als naar de dakterrassen zo open mogelijk zijn en als verticale straten opgevat.

Adres

Lindenstraße 81, Bezirk Friedrichshain-Kreuzberg 10969 Berlijn, Duitsland

Foto's

Uwe Rau

Lees ook:

Ontwerp innovatief groen appartementengebouw

1

Zelfs met een hoogte van 73 meter blijft het appartementengebouw groen en behaaglijk, door de bijzondere vorm met oplopende beplante dakterrassen en een mooie binnentuin.

Wonen in een groene wijk met een stedelijk karakter in Middelburg

WonenInEenGroeneWijk

In Middelburg wordt door Stevast Baas & Groen en AHH een woningbouwplan ontwikkeld met appartementen langs het water en verschillende typen eengezinswoningen. Op dinsdag 6 maart is er een informatieavond over de plannen. U kunt zich aanmelden via de website van Veersepoort.

Voorlopig ontwerp sportfaciliteiten Montessori College Oost voltooid

1Het Montessori College Oost is door AHH ontworpen en opgeleverd in 2000. Op de bestaande laagbouw komen nu nieuwe sportvoorzieningen: sportzalen, een dojo een fitnessruimte.

Bètafaculteit renovatie, Universiteit van Amsterdam

1