WeBuildHomes

WeBuildHomes (2015-2016)

Laurens Jan ten Kate, Harm Freymuth, Jeroen Baijens, Sumeyra Kaba, Dafne Wiegers, Lindsey van de Wetering

Stelt u zich eens voor dat u zelf uw droomhuis zou kunnen uitkiezen. Een duurzaam huis bovendien, voor een betaalbare prijs en met een lage energierekening. Kan dat? Bij WeBuildHomes wel. WeBuildHomes vindt dat iedereen recht heeft op architectuur en keuzevrijheid voor de prijs van een doodgewoon rijtjeshuis. Daarom introduceerde WeBuildHomes een online bibliotheek vol unieke huizen, door verschillende architecten ontworpen.

AHH ontwikkelde de Zitkuilwoning en het Tubehouse

De Zitkuilwoning is ontworpen vanuit de binnenkant. De buitenkant is eenvoudig en functioneel, de binnenkant een ruimtelijke ervaring. De begane grond is de meest bijzondere verdieping. Hier kom je binnen in de keuken, waarna je af kunt dalen en richting de tuin weer omhoog gaat. Deze wisselende vloerhoogtes zorgen voor een dynamisch perspectief. Bovendien kun je de rand van de kuil als stoel gebruiken, of de zijkant van de kuil met kussens als rugleuning. De zitkuil is een zeldzaam verschijnsel, daarmee zeker een eyecatcher in huis. Op de andere verdiepingen bevinden de kamers zich aan weerskanten van de centrale trappenzone. Met vides en open trappen staat elke verdieping in contact met elkaar. Door de twee daklichten boven de trappenzone, schijnt via de vides en open trappen mooi daglicht in de zitkuil. Dit huis heeft geen entreeportaal, omdat je die ruimte beter aan je woonoppervlak kunt toevoegen. De enige afgesloten ruimte op de begane grond is het toilet, voor de rest is het hier ruim en licht, met openslaande deuren naar de tuin. De verdiepingen bieden meer privacy. Deze ruimten zijn in te richten als slaapruimte of rustige werk- en studeerruimte.

Geen huis geeft zoveel woonoppervlak als het Tubehouse. Geen gangetjes, geen ruimte-innemende trappartijen, maar een ‘tube’ waarmee je in één keer vanuit de leefkeuken helemaal naar boven komt. Beam me up! De buitengewoon grote leefkeuken op de begane grond heeft mooie openslaande deuren naar de tuin. Als je met de tube naar de bovenste verdieping stijgt gaat het wonen verder met de woonkamer met uitzicht door de grote raampartijen. De plafonds in deze loftachtige ruimte zijn extra hoog. Tussen deze twee woonverdiepingen bevindt zich een functionele slaapverdieping met badkamer. Zowel op de begane grond als op de tussenverdieping bevinden zich separate toiletten. Met het tubehouse kunt u dus wonen in een designoase, voor de prijs van een rijtjeswoning. De strakke witte gevel is opgebouwd uit wit stuc en grote raampartijen. Achter deze sobere, modernistische gevel schuilt een rijk interieur vol verrassingen. De tube vormt een centraal element. Zelfs in de badkamer is de tube terug te zien als ronde wand, een uniekere badkamer bestaat niet.

Bruto vloeroppervlakte

146 m2