Nieuwe Veste Cultuurmarkt, Breda

1

Nieuwe Veste Cultuurmarkt, Breda (2014-2019)

Herman Hertzberger, Laurens Jan ten Kate, Tom Vermeer, Harm Freymuth, Rebecca Petrani, Jeroa Amanupunnjo, Martijn Beemsterboer en Dafne Wiegers

Bij alle bibliotheken, eens de informatiepaleizen bij uitstek, speelt nu de uitdaging om een transformatie door te voeren tot centra met een aanbod van een zo groot mogelijke diversiteit van culturele aspecten. Aan een gebouw dat gedomineerd werd door boeken en lezen willen we een nieuwe dimensie toevoegen die het maakt tot een ruimte voor concentratie, studie, maar ook voor discussie, ontmoeting, dus met een nadruk op educatie voor alle leeftijden; een plek in de stad waar je altijd terecht kunt en waar een klimaat heerst dat je steeds doet terugkomen.

Nieuwe Veste bestaat in principe reeds hoofdzakelijk uit een groot dak waaronder een willekeurige verzameling van plekken voor verschillende activiteiten als onafhankelijke eilanden kan worden geplaatst. Wanneer de veelheid boeken wordt teruggebracht kan het overblijvende aantal worden ondergebracht in losstaande 'kamers', ieder op zich te beschouwen als minileeszaal. Zo wordt voorkomen dat eindeloze boekenstellingen de ruimte blijven overheersen. Naast de vrijgevormde 'kamers' is er plaats voor lange tafels waaraan 'gezamenlijk' iedereen individueel kan werken, daarbij gebruikmakend van de daar aanwezige aansluitpunten. Behalve boekenkamers en de lange tafels is er ook plaats voor kleinere units waar één of enkele personen een afgeschermde plek kunnen vinden.

De bouwkundige ingrepen bleven tot de meest urgente zaken zoals een substantiële verbinding van de verdieping met de begane grond. Door hier te voorzien in een zeer brede trap met zitcapaciteit wordt tevens aan de mogelijkheid van een theatercapaciteit voldaan, geschikt voor opvoeringen c.q. uitvoeringen te midden van de andere activiteiten. Ook blijkt uit onze ervaring dat van dergelijke zittreden veelvuldig en dankbaar gebruik gemaakt wordt op informele wijze.

Omdat de twee te sterk gescheiden verdiepingen nu zodanig verbonden zijn dat een continuïteit ontstaat, krijgt het zich onder één dak bevindende geheel het karakter van een grote markthal zoals die veelvuldig te vinden zijn in mediterrane landen en zo ontstaat dan de idee van een cultuurmarkt.

Herman Hertzberger

Adres

Molenstraat 6, 4801 BZ Breda

Bruto vloeroppervlakte

8.250 m2

Opdrachtgever

Nieuwe Veste

Samenwerking

Constructeur: Witteveen+Bos

Adviseurs installaties: Deerns

Project management: MJB groep B.V.

Hoofdaannemer: Winters Bouw & ontwikkeling B.V. Breda

Interieur ontwerp: Global Facilities & Hanratharchitect

Foto's

Teo Krijgsman

2 3 456789