Nieuwe Veste Cultuurmarkt, Breda

Nieuwe Veste Cultuurmarkt, Breda (2014-2019)

Herman Hertzberger, Laurens Jan ten Kate, Tom Vermeer, Harm Freymuth, Rebecca Petrani, Jeroa Amanupunnjo, Martijn Beemsterboer en Dafne Wiegers

Bij alle bibliotheken, eens de informatiepaleizen bij uitstek, speelt nu de uitdaging om een transformatie door te voeren tot centra met een aanbod van een zo groot mogelijke diversiteit van culturele aspecten. Aan een gebouw dat gedomineerd werd door boeken en lezen willen we een nieuwe dimensie toevoegen die het maakt tot een ruimte voor concentratie, studie, maar ook voor discussie, ontmoeting, dus met een nadruk op educatie voor alle leeftijden; een plek in de stad waar je altijd terecht kunt en waar een klimaat heerst dat je steeds doet terugkomen.

Nieuwe Veste bestaat in principe reeds hoofdzakelijk uit een groot dak waaronder een willekeurige verzameling van plekken voor verschillende activiteiten als onafhankelijke eilanden kan worden geplaatst. Wanneer de veelheid boeken wordt teruggebracht kan het overblijvende aantal worden ondergebracht in losstaande 'kamers', ieder op zich te beschouwen als minileeszaal. Zo wordt voorkomen dat eindeloze boekenstellingen de ruimte blijven overheersen. Naast de vrijgevormde 'kamers' is er plaats voor lange tafels waaraan 'gezamenlijk' iedereen individueel kan werken, daarbij gebruikmakend van de daar aanwezige aansluitpunten. Behalve boekenkamers en de lange tafels is er ook plaats voor kleinere units waar één of enkele personen een afgeschermde plek kunnen vinden.

De bouwkundige ingrepen kunnen beperkt blijven tot de meest urgente zaken zoals een substantiële verbinding van de verdieping met de begane grond. Door hier te voorzien in een zeer brede trap met zitcapaciteit wordt tevens aan de mogelijkheid van een theatercapaciteit voldaan, geschikt voor opvoeringen c.q. uitvoeringen te midden van de andere activiteiten. Tevens blijkt uit onze ervaring dat van dergelijke zittreden veelvuldig en dankbaar gebruik gemaakt wordt op informele wijze.

Wanneer de twee thans te sterk gescheiden verdiepingen zodanig verbonden worden dat een continuïteit ontstaat zal het zich onder één dak bevindende geheel het karakter kunnen krijgen van een grote markthal zoals die veelvuldig te vinden zijn in mediterrane landen en zo ontstaat dan de idee van een cultuurmarkt.

Herman Hertzberger, 20 oktober 2014

Adres

Molenstraat 6, 4801 BZ Breda

Bruto vloeroppervlakte

8.250 m2

Opdrachtgever

Nieuwe Veste

Lees ook:

"Het is nog mooier dan we het in gedachten hadden"

DeSchoolAlsBijdrageAanDeSamenleving

Schooldomein schreef een artikel over het Twickel College Hengelo, waarin Laurens Jan ten Kate van AHH en Merle Busscher, teamleider van de school geïnterviewd werden.

Orgel TivoliVredenburg, Utrecht

Chassé theater @omgzoesthetisch  
Markant Theater, Uden

1