Theater aan het Spui, Filmhuis en woningen, Den Haag

 

Theater aan het Spui, Filmhuis en woningen, Den Haag (1986-1993)

Herman Hertzberger, Willem van Winsen, Folkert Stropsma

Het gebouw is gelegen op een belangrijke plek in het centrum van Den Haag, en beslaat een heel bouwblok direct aan het Spui. Het gebouw is echt een stad in het klein en bevat twee zalen (met 360 en 170 zitplaatsen), vier bioscoopzalen (Met 100, 75, 40 en 40 zitplaatsen), een galerie voor beeldende kunst, een café en restaurant, een grote foyer geschikt voor informele optredens, winkels en 76 woningen. In 2003 kreeg AHH de opdracht om het filmhuis te verbouwen zodat een multifunctioneel auditorium met 50 plaatsen toegevoegd kon worden. In 2015 is het restaurant grondig verbouwd.

In tegenstelling tot de eenvoudige vormen en lichtgrijze bekleding van het woonvleugels zijn theater en filmhuis samengesteld uit een reeks van schuine en strak gekromde vormen, gestructureerd met betonnen pijlers en kolommen, en bekleed met zwarte baksteen dat geopend is op de begane grond en bij de foyer met grote glasvlakken.

Met genereus daglicht dat neerdaalt uit de lichtstraat die ononderbroken langs de houten wand van de entreedeuren naar de smalle binnenhoek van de foyer loopt - aangevuld met licht dat door de drie verdiepingen hoge glaswand van de foyer komt, die ook weer uitzicht op de uitgestrekte Spui biedt - wordt de foyer ervaren als een stedelijk knooppunt, een openbare plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samenkomen.

Adres

Spui 191, 2511 BN Den Haag

Opdrachtgever

Gemeente Den Haag

Foto's

Masaki Yashiro, Ger van der Vlugt en Maurice Haak