Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht

1

Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht (1973-1978)

Herman Hertzberger, Franz Bos Reitz, Rijk Rietveld, Henk de Weijer, Dolf Floors, Helen Dahm, Rogier Timmer, Jan van den Berg, Ariënne Matser

In plaats van te proberen om zich te onderscheiden als een tempel van de muziek, tracht het op een marktplein gelegen gebouw te worden geabsorbeerd door de stad, informeel, als een integraal deel ervan. Het muziekcentrum is bereikbaar vanuit het omliggende winkelcentrum. De kleinschalige afmetingen refereren aan de 19de-eeuwse Parijse arcades: we onlenen niet de vormen aan het verleden, maar veeleer de articulatie en de sfeer. Kolommen komen in veel lengtes voor, maar met hun kapiteel-achtige koppen vormen zij een vormfamilie die helpt om een ​​architectonische 'orde' in het hele gebouw vast te stellen.

Er is relatief weinig differentiatie in de zowel binnen als buiten gebruikte materialen, de afwerking en verhoudingen, behalve dat de wanden van de foyer zijn afgewerkt met hout en speciaal ontworpen wandtapijten.

De concertzaal is ontworpen voor een ​​verscheidenheid aan toepassingen. Het idee dat een goed zicht bijdraagt ​​aan goed luisteren gaf aanleiding tot de amfitheater vorm, terwijl de ronde configuratie de spelers en het publiek dichterbij elkaar brengt. De foyers zijn tevens vrij minimalistisch, maar bieden een schat aan plekken. Deze variëren van introverte hoeken waar men zich kan terugtrekken uit de menigte, plekken waar men een overzicht heeft, tot plekken waar men een blik in de zaal of op de stad buiten kan werpen.

Muziekcentrum Vredenburg is inmiddels TivoliVredenburg geworden.

Adres

Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht

Bruto vloeroppervlakte

16.700 m2

Foto's

't Sticht, Willem Diepraam, Johan van der Keuken en Herman Hertzberger

slide4