Bibliotheek en Nieuwe Veste, Breda

1

Bibliotheek en Nieuwe Veste, Breda (1991-1993)

Herman Hertzberger, Henk de Weijer, Heleen Reedijk, Cor Kruter, Geert Mol

Het complex bevindt zich op een groot binnenterrein waarvan een kleine tuin rondom een aantal monumentale moerbeibomen werd uitgespaard. Onder een groot dak bevindt zich op de verdieping ‘De Nieuwe Veste’ in een langgerekte doos, opgehangen boven de over het gehele vloeroppervlak van het beschikbare terrein doorgaande bibliotheekruimte. De unieke waarde van de moerbeien vormde de aanleiding voor de ruimtelijke organisatie van het gehele ontwerp. De bomen waren de eerste inspiratie voor de gekozen constructieve opzet met de boomvormige kolommen die op de grond een zo groot mogelijke kolomafstand mogelijk maken en ter plaatse van het dak de overspanningen in het plafond terugbrengen tot een maat zoals die voor de lichte staalconstructie gunstig is. Voor ons ontwerp van de stadsbibliotheek in Breda ontvingen wij in 1998 de prijs van de stad Breda voor de zorgvuldige en eigentijdse wijze waarop wij een omvangrijk project hebben weten in te passen in een historisch gevoelige context.

Adres

Molenstraat 6, 4811 Breda

Bruto vloeroppervlakte

8.250 m2

Foto's

Herman van Doorn, Sybolt Voeten en Ed Francissen

Lees ook:

Maquette Sociale Zaken door Nederlandwordtanders

Het ministerie van Sociale Zaken vormt het uitgangspunt voor een maquette die zowel een hommage is aan het utopisch denken van Constant Nieuwenhuys als aan het idealisme dat aan dit gebouw en aan het structuralisme ten grondslag lag.

Herman Hertzberger & Gert-Jan Hospers over gedachtegoed van Jane Jacobs

8

Bekijk dit bericht op Twitter

Brede school Schalkwijk, Haarlem

AHH gebouwen in groten getale voorzien van zonnepanelen

OrpheusZonnepanelenOrpheusZonnepanelen
Foto: Beter Duurzaam.

2017 blijkt het jaar van de massale doorbraak van zonnepanelen. Het grootste deel van onze gebouwen, zowel nieuw als bestaand, is dit jaar voorzien van een zonnedak: onze scholen, theaters en warenhuizen kregen allemaal een 'groen' dak.