Il Fiore kantoor, Maastricht

Il Fiore kantoor, Maastricht (1990-2002)

Herman Hertzberger, Cor Kruter, Laurens Cobben, Jop Voorn, Ariënne Matsere, Henk de Weijer, Margreet van der Woude, Marijke Theijsse

Een markante hoeksteen is aan het einde van een avenue gesitueerd, als centrale as van een gebied en tegenover het Bonnefantenmuseum. De transparante ronde façades contrasteren met de tamelijk gesloten muur waar ze bijhoren, behalve in materiaal en kleur maar ook vooral in vorm, waardoor ze als het ware als bloesems afsteken tegen de tak waaraan ze vastzitten. De programmatische opgave was een verhuur-kantoor in vier eenheden, dus ieder met een eigen ingang waar naast en boven elkaar een onbekend aantal firma’s kunnen worden gehuisvest. Door alle specifieke elementen uit de muur naar voren te halen en zo te prononceren verschaft dat elke bouweenheid een zekere identiteit, terwijl bovendien de omvang van de bouweenheden meer flexibiliteit behoudt. De poorten door het muurgebouw bevatten tegelwanden waarin motieven zijn verwerkt die verwijzen naar de keramische industrie die vroeger deze plaats innam en waar aan dit nieuwe stadsdeel zijn naam ontleent.

Adres

Avenue Ceramique 221, 6221 Maastricht

Bruto vloeroppervlakte

15.517 m2

Opdrachtgever

Kantorenfonds Nederland, Amstelland Ontwikkeling

Foto's

Christian RichtersChris Hoefsmit en Pilkington

Lees ook:

Verbouwing Chassé Theater

BreSVerbouwing

Het Chassé Theater in Breda krijgt extra filmzalen.

Brede school Opwierde, Appingedam

Artikel Montessori College Oost

montessoricollege

Buurtkrant De Brug heeft een leuk artikel gepubliceerd over een ouder project van AHH: het Montessori College Oost:

Laurens Jan ten Kate geeft werkcollege aan de Universiteit van Navarra

Unav 

Op 11 mei 2018 geeft Laurens Jan ten Kate van AHH een werkcollege aan de Spaanse Universiteit van Navarra, aan de 'Escuela de Arquitectura'.