Brandweerkazerne Zwolle Noord

Brandweerkazerne Zwolle Noord (2010-2013)

Laurens Jan ten Kate, Harm Freymuth, Jutta Groosman, Michel Woud

Na de brandweerkazerne aan de Marsweg is dit een tweede brandweerkazerne in Zwolle die door AHH gerealiseerd is. De nieuwe kazerne ligt in een woonwijk, dichtbij snelweg A28. Het kavel is relatief klein in relatie tot het gevraagde programma. Om goede uitrukmogelijkheden en een zo groot mogelijk oefenterrein te realiseren wordt het gebouw vóórop het kavel, aan de Middelweg, gerealiseerd. De wagens zijn naast elkaar opgesteld, met aan één zijde de technische ruimten en aan de andere zijde het kantoor en logiesprogramma, samengevat in een hoger bouwvolume. Dit bouwdeel accentueert de doorgaande route richting de A28. Het basketbalveld op de techniekruimtes maakt een verbinding met de sportfuncties van Park de Hogenkamp.

In het gebouw heeft nagenoeg iedere functie een ander vloerpeil. Hierdoor worden de functies op een natuurlijke wijze van elkaar gescheiden zonder veel gesloten binnenwanden. De vloeren cirkelen omhoog rond een vaste kern, waarin zich het noodtrappenhuis bevindt. Langs het noodtrappenhuis is een tweede, open route gerealiseerd ten behoeve van het dagelijks gebruik. De subtiele doorkijken die ontstaan door de niveauverschillen en de open trappen leiden tot een intiem en spannend gebouw.

De buitenwanden van deze brandweerkazerne zijn gemaakt van piepschuim: het Veerhuissysteem. Lees er meer over het in artikel Brandweerkazerne van Piepschuim (PDF).

Adres

Middelweg 235, 8021 CN Zwolle

Bruto vloeroppervlakte

2.047 m2

Opdrachtgever

Gemeente Zwolle

Foto's

Duccio Malagamba

Lees ook:

Architectuur en Structuralisme in Blueprint

Blueprint

Blueprint Magazine heeft een artikel gewijd aan het boek Architectuur en Structuralisme van Herman Hertzberger.

Centraal Beheer hoofdkantoor, Apeldoorn

Orgel TivoliVredenburg ingewijd

OrgelInwijding

Foto: Foppe Schut voor de Volkskrant.

Veertig jaar geleden begon het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg al te sparen voor een concertorgel. Tijdens het Festival Oude Muziek klonk het voor het eerst.

Herman Hertzberger viert 85e verjaardag

Hertzberger85

Met een feestelijke bijeenkomst in de Amsterdamse Academie van Bouwkunst vierde Herman Hertzberger op 8 juli 2017 zijn 85e verjaardag.