Orgel TivoliVredenburg ingewijd

OrgelInwijding

Foto: Foppe Schut voor de Volkskrant.

Veertig jaar geleden begon het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg al te sparen voor een concertorgel. Tijdens het Festival Oude Muziek klonk het voor het eerst.

Er is geen pijp te zien in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, terwijl je bij een orgel een groot front van langwerpige pijpen verwacht. Dit nieuwe orgel is echter door AHH, Peter van Dijk en orgelbouwer Van Vulpen helemaal in de bestaande zaal geïntegreerd. De orgelbehuizing, door OrgelNieuws treffend omschreven als "onopvallend opvallend", bestaat uit panelen met ronde uitspraakopeningen. TivoliVredenburg is nu, voor zover bekend, de enige concertzaal in de wereld met een barokorgel, dat er vooral niet barok uitziet.

In TivoliVredenburg was het die avond dubbel feest: de opening van het Utrechtse Festival Oude Muziek ging samen met de ingebruikname van het nieuwe barokorgel in de Grote Zaal. Vanwege het nieuwe orgel pakte het festival uit met het 'Orgelfest': elke dag was er een concert waarin het orgel de hoofdrol had.

Beluister de opening van het orgel en het eerste concert in de uitzending Zomeravondconcert van Radio 4 van 25 augustus.

Lees ook:

Van 'Sociale Zaken' tot Sociale Ruimte

VanSocialeZakenTotSocialeRuimte

In opdracht van Het Rijksvastgoedbedrijf heeft AHH een studie gedaan naar de herbestemming van het voormalige ministerie van Sociale Zaken.

Centraal Beheer bezoeken met Open Monumentendag

1 Centraal Beheer in Apeldoorn is te bezichtigen op de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2016.

Veersepoort fase V, Middelburg

1

Twickel College Hengelo