Orgel TivoliVredenburg ingewijd

OrgelInwijding

Foto: Foppe Schut voor de Volkskrant.

Veertig jaar geleden begon het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg al te sparen voor een concertorgel. Tijdens het Festival Oude Muziek klonk het voor het eerst.

Er is geen pijp te zien in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, terwijl je bij een orgel een groot front van langwerpige pijpen verwacht. Dit nieuwe orgel is echter door AHH, Peter van Dijk en orgelbouwer Van Vulpen helemaal in de bestaande zaal geïntegreerd. De orgelbehuizing, door OrgelNieuws treffend omschreven als "onopvallend opvallend", bestaat uit panelen met ronde uitspraakopeningen. TivoliVredenburg is nu, voor zover bekend, de enige concertzaal in de wereld met een barokorgel, dat er vooral niet barok uitziet.

In TivoliVredenburg was het die avond dubbel feest: de opening van het Utrechtse Festival Oude Muziek ging samen met de ingebruikname van het nieuwe barokorgel in de Grote Zaal. Vanwege het nieuwe orgel pakte het festival uit met het 'Orgelfest': elke dag was er een concert waarin het orgel de hoofdrol had.

Beluister de opening van het orgel en het eerste concert in de uitzending Zomeravondconcert van Radio 4 van 25 augustus.

Lees ook:

Hoofdkantoor Waternet, Amsterdam

Succesvolle Open Monumentendag Hertzberger Parc

1

Voormalig Centraal Beheer was met 1100 bezoekers de grote hit van de Apeldoornse Open Monumentendag.

AHH gebouwen in groten getale voorzien van zonnepanelen

OrpheusZonnepanelenOrpheusZonnepanelen
Foto: Beter Duurzaam.

2017 blijkt het jaar van de massale doorbraak van zonnepanelen. Het grootste deel van onze gebouwen, zowel nieuw als bestaand, is dit jaar voorzien van een zonnedak: onze scholen, theaters en warenhuizen kregen allemaal een 'groen' dak.

Update van de verbouwing in Virtual Reality! Kijk rond op de bouwplaats van Het Twickel College Hengelo

8

Bekijk dit bericht op Twitter